ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ




Το Ελαιόλαδο στην διατροφή:


Ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής (εικόνα 1) είναι το ελαιόλαδο. Τα περισσότερα από τα φαγητά που τρώμε μπορούν να μαγειρευτούν ή να συνοδευτούν από ελαιόλαδο : τα κύρια πιάτα, οι σαλάτες, τα ορεκτικά, ακόμη και τα γλυκά όπως τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα και οι σπιτικές δίπλες.

Αντίθετα με κάποιες απόψεις που θέλουν να αποφεύγουμε το ελαιόλαδο στα φαγητά που μαγειρεύονται τηγανητά, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο για τηγάνισμα, επειδή έχει αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και σε μεγάλη διάρκεια μαγειρέματος (στα τηγανητά) μπορεί να φτάσει στους 210 C χωρίς να διασπαστεί σε βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό.

Η ποσότητα του ελαιολάδου που θεωρείται πλήρης για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το 5-8% των θερμίδων που παίρνουμε σε καθημερινή βάση. Αυτό αντιστοιχεί σε 1 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιολάδου την ημέρα, ποσότητα με ικανοποιητικό ποσοστό λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε.

                                                                        ΕΙΚΟΝΑ 1.


Η αξία του ελαιόλαδου αποδεικνύεται μαζικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι το ελαιόλαδο κρύβει σημαντικά συστατικά που βοηθάνε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης ‘κακής χοληστερόλης’. Υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης μακροπρόθεσμα συνδέονται με την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε που αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό του ελαιόλαδου, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από επιβλαβείς ουσίες που πυροδοτούν π.χ. το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.α.

Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλου τύπου έλαια είναι η καλύτερη επιλογή για το πιάτο μας, αφού με τις ευεργετικές του ιδιότητες διασφαλίζει τη γεύση και την υγεία του καταναλωτή.





Το Ελαιόλαδο στην υγεία:


Το ελαιόλαδο, στην σύγχρονη εποχή αποτελεί επιβεβαιωμένα πλέον και από την ιατρική επιστήμη το ελιξίριο της ζωής!

To λάδι ελιάς, το “Χρυσό Υγρό” σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα του Oμήρου ή “μεγάλο θεραπευτή” κατά τον Ιπποκράτη, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, D, Κ, μέταλλα, σελήνιο και σίδηρο. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση του ελαιολάδου, είναι η πιο υγιεινή, υπεύθυνη για την μακροβιότητα και την πρόληψη πολλών νοσημάτων. Τα οφέλη του ελαιόλαδου είναι πολλά και ο οργανισμός μας τα αφομοιώνει σε ποσοστό έως και 98%!

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και των καρδιακών νοσημάτων και κατά συνέπεια:

  • της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς
  • Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου
  • Θωρακίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Βοηθά στην μείωση κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Ενισχύει την μνήμη
  • Συμβάλλει στην αύξηση οστεϊκής μάζας καταπολεμώντας την οστεοπόρωση
  • Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Συμβάλλει στον μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
  • Δυναμώνει τα οστά
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη
  • Προλαμβάνει τα εμφράγματα
  • Προστατεύει το δέρμα και βοηθά στην πρόληψη δερματικών ασθενειών όπως ακμή, ψωρίαση, εκζέματα κ.α.
  • Συμβάλλει στην μείωση τόσο της υψηλής όσο και της χαμηλής αρτηριακής πίεσης στο αίμα.
  •  Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην διατήρηση της Βιταμίνης Ε στο μητρικό γάλα.
  • Δρα προστατευτικά ενάντια σε ορισμένους τύπους κακοήθων όγκων όπως καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου, του πεπτικού συστήματος κ.α. 


  • Εικόνες σχετικά με την υγεία και την διατροφή: 

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου