Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ


Η συγκομιδή της ελιάς γίνετε με τους παρακάτω εξής τρόπους:

Η συγκοµιδή µε τα χέρια:


Η συγκοµιδή µε τα χέρια είναι η πιο χρονοβόρα, επίπονη και δαπανηρή διαδικασία συλλογής, η οποία απαιτεί τη συµµετοχή πολλών εργατών.Η συγκοµιδή µε το χέρι θεωρείται ο καλύτερος τρόπος συγκοµιδής της ελιάς, και θα λέγαµε ότι αυτή η µέθοδος συνιστάται για να έχουµε το καλύτερο ποιοτικός λάδι. Για τον τρόπο αυτόν χρησιµοποιούνται σκάλες µε τις οποίες οι συλλέκτες ανεβαίνουν στο δέντρο και πλησιάζουν τα κλαδιά που είναι µακριά από το έδαφος, για τα άλλα που είναι χαµηλά, η συγκοµιδή γίνεται κανονικά από το έδαφος.

Συγκοµιδή µε ραβδισµό:
 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε µικρόκαρπες ποικιλίες, η συγκοµιδή του ελαιοκάρπου γίνεται µε ραβδισµό. Με την µέθοδο αυτή οι εργάτες κτυπούν τους κλάδους µε βέργες-ραβδιά, όταν οι καρποί φθάσουν στο κατάλληλο στάδιο ωριµότητας και πέφτουν εύκολα στο έδαφος ή επάνω σε πανιά. Τα χρησιµοποιούµενα ραβδιά είναι µικρού ή µεγάλου µήκους, ξύλινα ή πλαστικά.
            

                                

Συγκοµιδή µετά από φυσιολογική πτώση: 


Ο τρόπος αυτός χρησιµοποιείται στις περιοχές εκείνες όπου τα δέντρα είναι πυκνοφυτεµένα και αφήνονται ελεύθερα να αναπτυχθούν σε ύψος. Στα δέντρα αυτά η συγκοµιδή είναι αδύνατη µε τα χέρια ή ραβδισµό. Στην περίπτωση αυτή ο καρπός αφήνεται να ωριµάσει τελείως και να πέσει φυσιολογικά στο έδαφος από όπου και συλλέγεται.Την εργασία συλλογής του καρπού από το έδαφος διευκολύνει η χρησιµοποίηση κυλίνδρων µε βελόνες και πλαστικών διχτύων. Με την κίνηση ειδικών κυλίνδρων στο έδαφος καρφώνονται οι ελιές στις βελόνες από όπου πέφτουν σε υποδοχέα.


Μηχανική συγκοµιδή µε δονητές: 


Είναι µία µέθοδος που έχει αρχίσει να εφαρµόζεται σε άλλες χώρες αλλά παρουσιάζει µεγάλες δυσκολίες στην Ελλάδα. Με την µέθοδο αυτή, ο καρπός ρίχνεται στο έδαφος µε δόνηση του κορµού του δέντρου από ειδικά µηχανήµατα, τους δονητές.








  • Εικόνες σχετικά με την συγκομιδή της ελιάς:                                                                                                                                             

                                                                                             
                                                                                                             


























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου