Η ΕΛΙΑΛίγα λόγια για την Ελιά.....

Η ελιά είναι αειθαλές αιωνόβιο καρποφόρο δέντρο, που η ονοµασία της στη Βοτανική είναι Olea European Sativa, περιλαµβάνει τριάντα περίπου, είδη. Συγγενεύει µε το γιασεµί το φράξο, ανήκει στην τάξη στρεψανθή, είναι δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιϊδών ή Ολεϊδών και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. 


Πρόκειται για δέντρο µέσου µεγέθους, που ποτέ δεν ξεπερνάει τα 10 µέτρα ανάλογα βέβαια και µε την ποικιλία στην οποία ανήκει. Ο κορµός του στην αρχή είναι λείος και ο φλοιός του έχει χρώµα σταχτοπράσινο. Με το πέρασµα του χρόνου όµως ο κορµός γίνεται ανώµαλος και αποκτά µεγάλο πάχος. Ο κορµός διακλαδίζεται στους βραχίονες, αυτοί στα κλαδιά και τα κλαδιά στους βλαστούς που χωρίζονται σε:
  • Ξυλοφόρους, που θα συνεχίσουν την ανάπτυξη του δέντρου
  • Ανθοφόρους, που θα δώσουν άνθη και καρπούς τον άλλο χρόνο
  • Μεικτούς, που θα δώσουν βλάστηση, άνθη και καρπούς
  • Λαίµαργους, που δίνουν µόνο υπέρµετρα ανεπτυγµένα βλαστάρια χωρίς καρπούς.
Τα φύλλα της ελιάς είναι µακρόστενα, παχιά, λογχοειδή, µε λεπτό, µικρό µίσχο. Η περιφέρεια τους είναι λεία. Η πάνω επιφάνεια τους είναι βαθυπράσινη, η κάτω ασηµί και έχει άφθονα τριχίδια. Τα φύλλα βγαίνουν ανά δύο σε κάθε κόµβο, αντίθετα. Μένουν στο δέντρο για δύο ή τρία χρόνια και µετά πέφτουν, κυρίως την άνοιξη. Τα άνθη είναι άφθονα, µικρά κιτρινόλευκα, έχουν τέσσερα πέταλα και µυρίζουν όµορφα. Παρόλο που τα άνθη είναι άφθονα δεν θα δώσουν όλα καρπούς. Ένα μεγάλο ποσοστό θα γονιµοποιηθεί, ανάλογα µε την ποικιλία, τις κλιµατικές και τις καλλιεργητικές συνθήκες. Τα άνθη πρέπει να έχουν στήµονες και ωοθήκη για να µπορούν να γονιµοποιηθούν ή να έχουν µόνο στήµονες και ατελή ωοθήκη και να είναι άκαρπα. Ο καρπός αποτελείται από την σάρκα, την επιδερµίδα και το κουκούτσι το οποίο περιλαµβάνει το ξυλώδες περίβληµα και το σπέρµα.


Επιλέξτε κατηγορία σχετικά με την Ελιά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου