Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.



ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Το πυρηνέλαιο είναι λάδι που προέρχεται από την επεξεργασία του πυρήνα και της ψίχας της ελιάς. Καθώς τα ελαιοτριβεία δεν μπορούν να αφαιρέσουν το σύνολο του ελαιολάδου που περιέχει η ελιά, ακολουθείται μία περαιτέρω επεξεργασία που ολοκληρώνει την απομάκρυνση του ελαιολάδου.
Σε πολλά μέρη σήμερα στην Ελλάδα  λειτουργούν  πυρηνουργεία που συγκεντρώνουν τη μάζα του πυρήνα που παράγεται από τα ελαιοτριβεία και με την κατάλληλη επεξεργασία παράγουν το πυρηνέλαιο.Το πυρηνέλαιο είναι ένα λάδι ελαφρύ, εύπεπτο και αγνό, κατάλληλο για μαγείρεμα, τηγάνισμα ή και φρέσκιες σαλάτες.

ΣΑΠΟΥΝΙ

Μέσα από το λάδι μπορεί να γίνει και παραγωγή του σαπουνιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σαπωνοποιείο το οποίο εδρεύει στην Λέσβο και συγκεκριμένα στα Πάμφιλα.  Η Λέσβος είχε ειδικευτεί από τα τέλη του 19ου αιώνα στην παραγωγή ελαιοσάπουνων με σύγχρονες τεχνικές και διέθετε τα προϊόντα της στις αγορές της Κωνσταντινούπολης, των παραλίων της Μικράς Ασίας και τις πόλεις της Μαύρης θάλασσας.
Και σήμερα το νησί συνεχίζει την παράδοση παράγοντας ποιοτικό σαπούνι από λάδι. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η ζήτηση του σαπουνιού από ελαιόλαδο ως αποτέλεσμα της επιστροφής των καταναλωτών σε φυσικά προϊόντα.

ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟ

 Το πυρηνόξυλο είναι ένα παραπροϊόν, που παράγεται κατά την επεξεργασία της ελιάς  και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου κοστίζει μόνον το ένα τρίτο της αξίας του «μαύρου χρυσού» και ήδη χρησιμοποιείται ευρέως για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Χαρακτηριστικά του πυρηνόξυλου είναι το χαμηλό κόστος  5 – 9 λεπτά του ευρώ ανά κιλό - σε σχέση με τη θερμική του αξία, το ότι είναι ένας εγχώριος ενεργειακός πόρος και τα καυσαέρια από την καύση του δεν περιέχουν ενώσεις του θείου, ενώ η στάχτη του είναι ένα καλό λίπασμα.


  •  Εικόνες σχετικά με τα παράγωγα του Ελαιολάδου:
































  • Βίντεο σχετικά με τα παράγωγα του Ελαιολάδου:             Βίντεο 1    






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου